Subscribe:

27 September 2011

Assalamualaikum...

"The hardest thing to do is letting go not because you want to but because you have to."

25 September 2011

Assalamualaikum...

Mari ponteng kerja dan melepak di kedai mamak. (Jangan tiru aksi ini)

'Asap rokok kau hati-hati sikit ek, busuk okay.'

'Hek eleh.. Kau pernah dengar tak salwa, org ckap org yg hidu asap rokok tu lagi bahaya dari org yg hisap rokok.'

'Mestilah penah, sebab tu aku suh kau jauh2 sikit'

'Haaa.. Pastu ape kate kau hisap je rokok. Tak bahaya sgt.'

'owh.. Itu memang siyesly bangang'

p/s: anda semua jgn terpengaruh.

Sekian, terima kasih.

23 September 2011

Assalamualaikum...

lelaki: baru balik kerja?
perempuan: aah.. =)
lelaki: kerja mana?
perempuan: dekat-dekat sini je.. =)
lelaki: madura ke jawa?
perempuan: apa??
lelaki: madura ke jawa?
perempuan: eh.. sy malaysia..
lelaki: eh.. sorry ya, ingat kan jawa.. =)
perempuan: oh.. tak ape.. =) (ini senyuman yg dipaksa buat okay!)

ini adelah kali ntah ke-berape.....

sumpah serase seperti ingin membace saje rukun negara di depan lelaki terbabit! dan di sini sy ingin menjelaskan yg IC sy adelah bewarna biru, dan sy lahir di atas katil hospital mentakab. surat beranak sy adelah H5****0. muke sy pure melayu kot kan~ kan~ kan~

*perlu ke esok jalan kat KL gantung papan gantung kat leher tulis "Saya Anak Malaysia! Malaysia Boleh!" huh! bersabar ye salwa~~ malam ni aku nak pakse housemate2 aku berikan jawapan pasti!

Sekian, terima kasih kerana membace! =)

19 September 2011

Assalamualaikum...

Goku dan Bulma adelah watak di dalam cerita Dragon Ball.
Adekah anda semua masih ingat?
Ingat tak? Dragon Ball ade 7 bijik kesemuanya.

Gembira hati ini.
mungkin bukan segembira mendapat hadiah Satria Neo.
Tapi gembira ini adelah lebih bermakna bila berada di samping mereka2 yang tersayang.

Sebenarnye just nak cerite, yang khamis last week pergi menontong wayang cerita RAYA TAK JADI dengan housemate2 tercinta! yezza!

ayu yg ayu dan sabrina yg chantek, sha tiada dalam gambar =)

thanks ayu, sebab sponsor tiket free.. hee.. =)
cerite boleh la tahan, gabungan johan n apek, mmg berjaya membuat kami yg duduk sebaris bergelak mcm nak tekencing!
but actually, suare kite org je yg dengar gelak, org len x gelak pon..
awaitnyer??? hampa org dah beli tiket mahai2, feel la sket..
ke kite org ni mmg suke gelak?
heee... =)

bye!
Assalamualaikum...

Jika minggu lepas sy telah membuat kek yang sedih. Jadi minggu ini, sy dan sabrina telah membuat Kek Batik yg berbatik. Sy x pandai pon buat kek ni, tp Sabrina yg byk membantu.. Terima kasih Sabrina.. syg Sabrina!

Bahan-bahan yang diperlukan adelah sgt simple! sgt mudah untuk didapati di kedai2, berhampiran dengan anda. Berikut adelah bahan-bahan nyer..


1 butter cup


secawan serbuk koko


sekampit biskut marie (cap ape2 pun boleh, lagi murah, lagi bagus!)


telur 2 bijik


susu pekat manis
(letak sucukup rase saje, jgn manis sgt, nanti kene kencing manis)


gula juga secukup rase hati
(kurnagkan manis dalam masakan, tambahkan manis dlam senyuman)
TAPI AWAS DENGAN LELAKI YANG BERMULUT MANIS!

care-carenye..
memule.. cairkan butter td sehingga.. erm.. cair..

kemudian, masukkan serbuk koko

then, kacau2 sampai puas hati.. letak pulak telur, gula dan susu manis. err..tak payah letak gambar la kan.. imagine sendiri sudah la..

kacau semua sehingga sebati.. dan kacau lagik dan lagik..
kemudian, bila semua dah sebati.. barula masukkan biskut..

biskut ni tadi, perlu dihancurkan2, pade sape2 yg tengah sakit hati.. eloklah menghancur dan mematah2 kan biskut ini, kerana hasil nya adelah sgt gojes! tapi awas! jgn terlalu hancur.. nanti x jadi corak batiknye!

setelah semua biskut td menjadi sebati dengan adunan 'kuah'cokelat td, masukkan ke dlam loyang dan penyek-penyekkan supaya ianyer menjadi mampat. sekali lagi, kerje memenyekkan adunan tadi sesuai pd mereka yg sedang sakit hati. tapi awas! jgn smpi senduk patah! kalo dah patah kene beli baru, lagi betambah sakit hati rase nyer.. huhu!

baeklah, ia akan kelihatan seperti ini, dan dengan berhati-hatinye masukkan loyang ini ke dlm peti, dan petang2 sikit barulah sedap di makan..

terima kasih..
dan selamat mencobaan!
=)
Assalamualaikum...


Baru tahu.. selame ni tepikir2 mcm mane Kiwan boleh letak gambor adik-adik sepupu die dekat Google Homepage. Huahahahahahaha!!! memang ketinggalan kau ni salwa!

15 September 2011

Assalamualaikum...

Apa yang anda tahu mengetahui Marquee??
Adekah ianya sejenis makanan yg enak seperti kacang Nips??

oh ya.. mengunyah kacang nips di bus stop sambil menunggu boipren tesayang dalam keadaan hujan adelah sgt menghiburkan ati ye kawan-kawan.

lupekan perihal kacang nips, but someone ask me..

"tau x mcm mane nak wat scroll text tuk web?"

err... sy bukan lah hebat.. tapi melalui pengalaman sewaktu belajar dulu, sy menggunakan coding marquee.. mari kite same2 belajar.

Marquee adelah salah satu coding HTML yg diguna pakai untuk membuat scroll text, atau dlm bahase pasornyer, "pekataan itu boleh menari-menari".

okay mari kaji coding ini..

hasilnya akan jadi seperti ini..

Saya suka makan

marquee slide adelah untuk ianye bergerak dan berhenti pada direction yg telah kite pilih, jika anda pilih direction left, maka ianya akan bergerak ke left, dan jika anda mau ke kanan, maka ianya akan bergerak ke kanan.. ikut sedap rasa anda sahaje nak arahkan ke mana.

Mari kaji yang berikutnyer..

Saya suka makan

marquee scroll adelah untuk ianya terus bergerak sampai subuh esok dan esok dan esok dan..

Seterusnye..


Saya suka makan

Lagik..


Siput
Lipas
Arnab

scrollamount adelah digunakan untuk me-level-kan speed scroll text berkenaan. Jika anda mahu meletakkan gambar juga boleh.. kaji coding di bawah ini..

ini adelah mempromote muke sendirik ni.. hehe.. sowi...=D

smile

untuk meletakkan imej, anda boleh menggunaka coding "img src" itu adelah pendekkan bg image source.


Nak aku berhenti? Tekan mouse atas aku sekarang!

jika anda tak sempat nak membace scroll text yg telah terlepas. anda boleh menggunakan coding "onmousedown="this.stop();"" melalui kepahaman sy, coding ini bermaksud, jika kite menekan mouse pada scroll text tersebut, text tersbut akan berdiam diri, dan coding ini "onmouseup="this.start();"" apabila kite melepaskan mouse, text tu akan kembali berlari2 riang.

berbeza dr coding di bawah ini, jika anda sgt malas menekan mouse atau jika anda mahu memanjangkan jangka hayat mouse anda.. anda mungkin boleh menggunakan coding ini..


Nak aku berhenti? Letak mouse atas aku sekarang!

coding di atas menggunakan "onmouseover" dan "onmouseout", tuk memberhentikan text dan menjalankannya semula.. same saje konsep, cube sikit perubahan saje.

actullay, there's a lot of type lg marquee, tp yg biase digunekan tuk HCI adelah seperti di atas. Jika anda mau laen2 jenis marquee.. boleh la search di google ye =)

oleh itu, ini sajelah pembelajaran kita pada hari ini.. sy cume berkongsi ilmu yg sy tau.. salah dan silap mohon dimaafi.. mintak tegur ye ape yg sy slah.. dan jika ade ape2 yg nak tambah dan mau share.. sila2.. amat dialu2 kan.. =)

Terima kasih kerana membaca, dan salam.. =)


12 September 2011

Assalamualaikum...


Setelah sekian lama,
Akhirnye tibelah saat sy menonton kisah yg dah 2 minggu sy tunggu.. =)

Walaupun duk seat sorang,
kawan sorang lagi duk seat kat belakang,
kiri kanan couple bahagia..
Namun~~ ape lah aku nak kesah sgt!
Asal dapat menonton filem ini..

antara watak utama

zizan sebagai amran
juliana evans sebagai ayu/maya (hantu cantik)
jue aziz sebagai halimaton
dan
tai sebagai kunyit

Dari 5 bintang, sy boleh bg 4 1/2,
Jalan cerite jelas,
Lawak best,
Hampir semua part sy gelak,

Apepon, terima kasih Sabrina kerana sudi menemani sy..
Walaupun sy duduk di depan, dan Sabrina duduk di belakang..
Tapi.. kami tetap gembira (ayat skema)

Apa Celop!
Assalamualaikum...

Terima msg dr Celcom..

'RM0. Plggn dihargai, mulai 15/9/2011, semua pembelian reload & pek permulaan prabayar akan dikenakan 6% cukai perkhidmatan yg berkenaan. Info:www.celcom.com.my'

Tp semalam aku beli topup maxis bukan celcom, await dah naek harga? Aku salah tarikh ke kelendar ni salah cetak? Ke mmg kedai tu saje cas lebih semalam?

Bos, topup da naek, so boleh tak naekkan gaji sy jadi RM4000? (over ko kan salwa?)

P/s: Semalam waktu open house sebok becerite pasal USS, rase nak bawak hati ke USS je, kawan2 jom pegi esok! (sembang mcm USS tu dkat pnti dalam je)

11 September 2011

Assalamualaikum...

Orang kata.. kalau sedih kita perlu buat-buat sepertinya sibok..

Makanye, pagi tadi.. setelah subuh.. sy mau tido semule~~

Tapi, hati sememangnyer tak tenang..

Golek belah kanan, rase gundah-gulana,

Golek belah kiri, berase libang-libu,

Rase ini, bukan rase biase..

Bukan rase sepertinye baling kertas renyuk ke dalam tong sampah tapi x masuk,

Rasa ini.. hush... Allah je yang tahu..

Segera sy bangun mengambil tepung kek yg dibeli di carefour semalam..

Ya! Sy harus tabah membuat kek pada hari ini.

sha: Salwa, buatla kek macam dulu lagi.

begitulah permintaan sha beberapa minggu yg lalu..

walaupun kek ini adelah diperbuat daripada tepung kek yg segera,

tapi okla kan daripada x de..

bahan-bahan yg sgt mudah seperti di bawah ini..

tepung kek nona, dan sy memilih untuk membuat brownies pada ari ini, dan barang tambahan adelah kacang badam yg telah dihiris. Beli yg dah siap jelah~~

air 75ml

telur 3 bijik

minyak masak 250ml

periuk tuk sebatikan adunan

pertamanya masukkan tepung kek, telur, dan air.
kacau sampai rase puas hati.

kemudian, curah minyak pulak, kacau lagik smpi penat,
dan kelihatan adunan tadi sepertinye berkilat.

masukkan badam. kacau lagik.

planta ini adalah tuk disapukan pada loyang agar kek yg sudah masak tidak melekat2 di loyang

dan jadila loyang seperti ini

adunan tadi yg setelah masuk ke dalam loyang.

masukkan dalam oven, suhu 180 darjah celcius, selama 30minit.

hehe.. dah masak!

walaupon x cantik, tapi boleh la ditelan..
owh.. lupe!
anda juga boleh tambah cokelat chip ke dalam kek tersebut,
semalam, sewaktu di carefour, cokelat chip yg murah sudah habis,
dan untuk membeli cokelat chip yg mahal.. itu bukan lah sy.. huhu..

sha!! sila cepat pulang ke KL! dan makan kek ini sampai gemok!

inilah kek sedih sy,
dan sekarang sy perlu bersiap tuk menghadirkan diri ke open house di Sg. Buloh.

terima kasih kerana membaca, dan sila la mencuba.

08 September 2011

Assalamualaikum...

Favicon is a short term for Favourite Icon,
yeah!
and....
proudly i present
this is mine..


apesal ntah suke sgt mickey mouse lately..

ele.. org len dah buat lame dah mende alah ni salwa~~
owh!! ape pon x bleyh! ape pon x bleyh!

05 September 2011

Assalamualaikum...

Sedarkan kalian yang Bruno Mars dan Andy Azwin adalah sangat kacak?

Tapi!

sekacak-kacak mereka...

mereka x mampu menandingi hati sy yg macho pada hari semalam.. =)

semalam merupakan hari minggu yang indah.

hari minggu merupakan hari yang paling sesuai untuk beriadah dengan keluarga.

makanye, pada hari semalam,

saya dan adik2 telah terjun ke Wangsa Walk untuk mencampak bola bowling.

walaupun niat utamanye adelah untuk menonton wayang kisah Hantu Bonceng,

tetapi kami tidak mampu untuk membonceng cerita tersebut kerana kesuntukan masa.

jangan berkecil hati ye abang Ahmad Idham, nanti ade kelapangan kami pergi tonton.. =)

(ele salwa, over ko kan?)

sila lihat gambar di bawah sebagai bukti pembelian.. =)

makan pagi-McD Genting Sempah

pilih-pilih bola

risau adik ejat je yang tecampak sekali

ade gaye kakak baling bola

bola tuh kompom masuk longkang.. wakaka! (maaf adik pian)

gagah tak mereka mengangkat bola bowling?

kenape adik pian? org tangkap gambar, tak reti je duk diam!

lihat markah sape yang paling tinggi? tu belum lagi buat balingan terakhir tuh.

wakakaka!

dengan adik-adik boleh la ko belagak salwa~~ kecoh la kau!

walhal~~ bukan hebat pon..

tapi boley la daripada tak de..

ngeeee... =D

Terima kasih adik2 kerana membuatkan hujung minggu along menjadi sangat awesome!

Sayang adik-adik along.. =)

Sekian, terima kasih.

03 September 2011

Assalamualaikum...

kredit tuk idzaidah khairani =)
lokasi: Esplanade, Temerloh

terima kasih sahabat-sahabat.
saya sayang kamu semua
sgt-sgt syg!
sgt-sgt cinta! (eceh, over plak)