Subscribe:

25 November 2011

Bell Palsy?

Assalamualaikum...

Ini adelah hari Jumaat yg sangat berbahagia ye rakan-rakan. Kepam tak kepam, dah 4 hari 3 malam saye duduk kat rumah menjadi suri rumah tangga sepenuh mase. Cube mem-brain storming-kan otak untuk mengupdate belog ni. (dah brain nak lagi sebut otak, ayat ape nih?) Tapi, warghhh~~ duduk rumah xde cite best pon nak diceritekan melaenkan mimpi kene pakse kawen mlm td~~ wahaha!! <-- gelak cuak sbnrnyer sebab kene pakse kawen.

Last 2 weeks i went to One Utama with my fwen Nuyu, and i found dis thing....

guess what it is? As mention above. This is Ashtray. Yeahh~! it's cute rite. But it doesn't mean dat aku hisap rokok. Just snap mende alah ni, sebab merasekan ianye sgt subjektif untuk diri ini. (owh~ apekah maksudku ini?)

Baeklah, cukup setakat itu saje intro. Did u hear about Bell Palsy before? Palsy mungkin anda pernah dengar atau pun paralyzed atau pun kalau nak melayu sgt adelah kelumpuhan. Err... dan Bell erm.. mungkin la loceng? err.. okay loceng.. so Bell Palsy adelah Loceng Lumpuh? err.. itu sgt awkward. Baeklah, abaikan maksud Bell Palsy dalam bahasa melayu.

Actually, i'd suffered with this Bell Palsy last 3 months ago. Yes, last August during Ramadhan. (Ini memang kisah yg sgt lame sebenarnyer). Sila lihat kad2 kemajuan saye di Hospital2 yg berkenaan.


Huhu... majukan? 2 hospital kau aku di-refer. At first, I just go to Klinik Keluarga dekat Pantai Dalam ni je. Then, the doctor said "ini kene rujuk dekat pakar ni, saya tulis surat rujuk dekat PPUM ye". Ape2 lah doc, asal senyuman aku menjadi normal semula. 2 hari dapat MC, tapi sebenarnyer~~~ itu tak cukup!!! Bagilah aku sebulan cuti bergaji, barulah Umph!~ (over kau perempuan~).

Btw, terima kasih tuk Naju sebab anto pegi PPUM, Adib sebab anto pegi bus stop Pekeliling, Mama & Abah sebab sudi amek EL tuk anto Along pegi Hospital. Dan tidak lupa juge kepade kawan-kawan yg sgt mengambil berat dan tak putus2 col sampi aku sendiri pun dah naek malas nak angkat tepon sebab keadaan mulut yg senget ketika itu. Hehe.. *maap*

Bell Palsy ni sebenarnyer merupakan satu penyakit di mana saraf ke-7 di kedudukan muke ini tidak berfungsi secare normal ataupun bengkak. Bile da saraf ini tidak berfungsi secare normal, maka separuh daripada bahagian muke anda tidak dapat digerakkan. Biasenyer ini akan terjadi di bahagian sebelah kanan. Saya bernaseb baek sebab tahap Bell Palsy saya ini tidaklah terlalu kritikal. Hanya bahagian bawah mata sehingga ke dagu sahaja tidak boleh digerakkan. Bagi mereka yang di tahap kritikal, mereka mungkin tidak dapat menutupkan mata. Dan pabila tidur pun mata x boley nak tutup. Tidakkah itu seram? Seram bukan?

Alhamdulillah, saya dulu cume mengalami susah nak mengunyah ketika makan, dan lidah menjadi pelat dan rakan2 mengecop sy minah omputeh celop sebab cakap melayu tapi slank harus nak omputeh yg amat ketara dan sampai sekarang ni pon, saya masih lagi cakap tegagap-gagap mengalahkan gagak. Tapi yang sangat tak boleh blah, bile senyuman saye senget. Tidakkah itu HOT?? seperti Pitbull rasenyer diri ini. Huahahaha!

Menurut doktor, Bell Palsy ini terjadi disebabkan jangkitan oleh virus. Virus ape? saye pun x tau, sebab lupe nak tanyer doktor. Virus ini yang menyebabkan saraf membengkak dan muncul serta merebak di dalam keadaan cuace yg sgt sejuk. Dan tidak peliklah kalau saye terkene penyakit ini kerana di ofis, suhu bilik adelah 16 darjah celcius. Ini kalau nak terkencing pun, air kencing boley beku (ini hiperbola yg menipu sebnrnyer). Selain itu, Bell Palsy ini juga wujud jika seseorang itu menghidapi tahap stress yg melampau.

Tetapi Bell Palsy ini hanyalah kelumpuhan yg sementara saje. Bukan lah kekal. (syukur ya Allah). Kelumpuhan ini akan hilang dalam jangka masa 3 ke 4 bulan jika tidak memakan ubat. Tetapi, saye dulu.. doktor syorkan makan Prednisolone. Prednisolone adelah berfungsi untuk mengurangkan bengkak saraf itu tadi. Sekali makan 6 bijik. Pahit tak pahit rase ubat ini adelah belakang kire. Nak2 lagi telan waktu sahur, kalau luak kan balik ubat tu, itu memang dah jadi rutin harian la tu. Huhu~~ Hampir 2 bulan jugak bergantung pada ubat ni. Sebab doktor kate, kalo nak cepat elok, kene makan ubat secare konsisten. (bajet bagus la tu makan secare konsisten.. walhal~~~ selalu miss makan ubat).

Sekarang, Syukur, Alhamdulillah. Dah kembali kepada normal saye kire. Sebab saye senyum dah x senget. Huahahahaha!! Terima kasih semua. =)

Syukur Ya Allah. =)

0 orang tak puas hati!: